Cum s-a furat cladirea Autogarii Satu Mare

Stimati satmareni, in conditiile in care municipiul Satu Mare are grave problem bugetare cauzate de vechea administratie condusa de Ilyes Iuliu si gasca de consilieri maghiari, lasand orasul Satu Mare ingropat in datorii si in imposibilitatea de a sustine financiar derularea unor proiecte importante pentru dezvoltarea Satmarului, acestia si-au permis luxul de a “dona” imobile aflate in PROPRIETATEA PUBLICA a municipiului Satu Mare si a Statului Roman unor persoane din clientele politica.

In continuare va vom prezenta episodul instrainarii imobilului Autogarii Satu Mare catre SC ORIZONT SA, in spatele careia se afla personajul Kira Beniamin.

Va amintim in special celor mai tineri ca in perioada 1977-1980 s-a construit cladirea Postei si a Autogarii Satu Mare de pe strada Grivitei de catre Consiliul Popular Satu Mare pe un teren primit in administrare de la Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor prin Ordinele nr. 759/15.05.1979 si nr. 968/30.05.1977 (TEREN AFLAT IN PROPRIETATEA PUBLICA A STATULUI ROMAN – vezi pozele/documentele atasate).

In perioada 1990 – 2003 imobilul s-a aflat in administrarea orasului Satu Mare si a fost data in folosinta SC Orizont SA fara niciun document legal.

In 2002 SC Orizont SA a demarat procedura de intabulare a acestui imobil, cerand  in instanta dezmembrarea terenului pe care s-a construit imobilul, de restul strazii Grivitei. De asemenea au solicitat dreptul de proprietate (invocand fara temei legal uzucapiunea de 30 de ani) asupra cladirii autogarii si deschiderea unei coli de CF in care sa fie inscris dreptul de proprietate solicitat. La baza acestor cereri SC ORIZONT SA a putut prezenta doar doi martori (mincinosi, care au atestat in fals exercitarea folosintei asupra cladirii timp de peste 30 de ani, in conditiile in care societatea avea doar 12 ani vechime si in conditiile in care pana in 1990 terenul a fost in proprietatea publica a Statului Roman si fiind astfel scos din circuitul civil si data in administrare Consiliului Popular Satu Mare) si niciun fel de document legal.

Declaratiile martorilor lui Kira Beniamin se afla in contradictie cu documentele oficiale emise de mai multe institutii ale statului care demonstreaza fara putinta de tagada ca trecerea Cladirii Autogarii in proprietatea SC Orizont SA s-a facut cu incalcarea legilor.

De ex. prin adresa nr.11229/10.07.2002 emisa de fostul primar Horea Anderco catre Tribunalul Satu Mare, Primaria Satu Mare recunoaste ca “dezmembrarea terenului poate fi solicitata doar de proprietar sau de coproprietar ori in cauza intimata reclamanta -SC ORIZONT SA- nu se afla in niciuna din aceste situatii, ca atare solicitam respingerea acestui capat de cerere. Constatarea dreptului de proprietate asupra constructiilor se poate face doar pe baza existentei unor acte doveditoare asupra acestora, autorizatie de constructive, devize de lucrari, ordine de plata, ori in cauza intimata nu face dovada dreptului de proprietate cu niciun act, motiv pentru care solicitam respingerea acestui capat de cerere” – vezi documentele atasate.

Prin adresa nr.262/2004 emisa de CFR catre Judecatoria Satu Mare, Compania Nationala de Cai Ferate SA Bucuresti subliniaza ca acest teren (de sub imobilul Autogarii) “este proprietatea publica a Statului Roman si a fost dat in administrare Regionalei de Cai Ferate Cluj pana la 15.05.1979. La aceasta data, la solicitarea Primariei, o parte din terenul din Piata Grivitei fosta piata Garii, si anume 12624 mp s-a transmis din administrarea Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor in administrarea Consiliului Popular al Municipiului Satu Mare prin Ordinul MTTc nr.759/1979 (n.r. asa cum am prezentat si mai sus). Aceasta transmitere a dreptului de administrare nu a fost materializata in Cartea Funciara Centrala.”

Pentru a se asigura ca Primaria Satu Mare nu va formula o aparare reala, reprezentantii SC Orizont SA cu sprijinul lui Iuliu Ilyes, viceprimar la acea vreme, au contribuit la arestarea lui Horea Anderco, intrucat acesta din urma nu accepta ca municipiul sa piarda acest imobil si ar fi facut recurs in numele Primariei Satu Mare. La aproximativ 3 saptamani de la arestarea lui Horea Anderco, judecatoarea Vilcu Adriana a pronuntat sentinta civila nr. 1074/24.04.2003 – netemeinica si ilegala, sentinta care nu a fost atacata cu recurs de catre cei ramasi la conducerea Primariei Satu Mare!!! – la data pronuntarii sentintei (n.r. data la care Horea Anderco era deja in arest) nici macar nu s-a prezentat vreun reprezentant al Primariei Satu Mare.

… vom reveni ulterior cu completari si detalii …

Lasă un răspuns